חומרת ההכשה נקבעת לפי כמה פרמטרים: מיקום ההכשות ומספרם, כמות הארס שחדרה לתוך גוף, סוג הנחש וגיל הנחש, גיל בעל החיים ומצבו הגופני עד לרגע ההכשה והתנועתיות של הכלב או החתול לאחר מכן

הדרך הטובה ביותר להימנע מהכשת נחשים היא לא לצאת לטייל בשעות בהם הנחשים פעילים- שעות הבוקר ושעות בין הערביים. ככל שנעשה יותר חם המלצה זו קשה לביצוע, במיוחד כאשר רוצים לטייל ביחד עם כלבכם. אם אתם מטיילים מחוץ לשער היישוב כדאי לקשור את הכלב ברצועה. אם אתם מטיילים בתוך הישוב אל תתקרבו למקומות שיש בהם המון שיחים או עשביה

הקפידו להיות ערניים- אם כלבכם נובח בצורה יוצאת דופן וללא הפסקה זה יכול להעיד על הימצאותו של נחש בקרבת מקום. כדאי לטפל ולפנות מקומות מסתור אפשריים לנחשים (גרוטאות) ולמכרסמים שעלולים למשוך אותם לכיוון הבית. מעבר לכך, כדאי לבדוק שאין נחשים ליד או בתוך המחסן, מקום פינוי הגזם ולבדוק שלא ניתן לחדור לתוך כלובי הציפורים והמכרסמים, במיוחד אם נמצאים בתוך החצר.

בניגוד לבני אדם המתרחקים ממקור הסכנה, כלבים או חתולים יהיו סקרנים וייתכן שינסו לתפוס או לרדוף אחרי הנחש. בגלל סקרנותם רוב ההכשות מתרחשות באזור הצוואר והראש. כלבים מוכשים בעיקר באזור הפנים ולעתים ברגליים הקדמיות. חתולים מוכשים פחות מכלבים, בעיקר ברגליים הקדמיות אך לא רק שם.

במידה ואחד מבעלי החיים שלכם הוכש, הרגיעו אותו, הגבילו את התנועה שלו ומנעו ממנו מאמץ ככל האפשר, על מנת להפחית את התפשטות הארס בגופו. יש ליצור קשר עם הווטרינר ולדווח לו, להימנע מלגעת באזור ההכשה ולנסות ליצור חוסם עורקים מסביב למקום ההכשה. במידה ואזור ההכשה הוא סמוך לפנים או בצוואר, הסירו את הקולר מפני שהראש עלול להתנפח והקולר יהווה חסם ולהביא לסכנת חנק.

ככלל, כלבים וחתולים בדרך כלל מגיבים היטב לטיפול תומך וללא צורך במתן נסיוב- לרוב סיכויי ההחלמה הם ממש טובים. בכל מקרה של מפגש עם נחש מומלץ לא לנסות לתפוס אותו במיוחד אם אינכם מיומנים.